+381 65 999 60 40 info@atriumcars.rs

ZELENI KARTON

Proverite ispravnost Vašeg vozila i izvršite kompletnu registraciju i to SVE NA JEDNOM MESTU!

DODATNE USLUGE

ZELENI KARTON

RADNO VREME

Ponedeljak – petak 7.00 – 21.00
Subota 8.00 – 15.00
Nedelja Ne radimo
Tehnički pregled vozila - Atrium Cars

Zeleni karton obezbeđujete osiguravajuću zaštitu za eventualne materijalne i nematerijalne štete koje možete pričiniti trećim licima u saobraćajnoj nezgodi u inostranstvu.

Zelena karta se izdaje isključivo za registrovana vozila sa domaćim registracionim tablicama i znači da, ukoliko svojim vozilom pričinite štetu u inostranstvu, štetu ne plaćate vi, već Osiguravač čiju polisu autoodgovornosti posedujete.

Da li Vam je potreban zeleni karton?

Vozači iz Srbije koji putuju u Bosnu i Hercegovinu, prilikom ulaska u tu zemlju više neće morati da poseduju zeleni karton za svoja vozila.

U noći između nedelje i ponedeljka 19. oktobra 2020. godine, prestaje da važi obaveza posedovanja zelenog kartona prilikom ulaska motornim vozilom u Bosnu i Hercegovinu, navodi Udruženje osiguravača Srbije.

Isti princip važiće i za vozila sa tablicama Bosne i Hercegovine koja ulaze u Republiku Srbiju.

Za prelazak granice, u oba smera, biće dovoljna tablica sa registarskim oznakama države u kojoj je automobil registrovan, napominje Udruženje osiguravača.

To znači da je Bosna i Hercegovina primljena u Multilateralni sporazum, a da je objavom u Službenom glasniku Evropske unije, Savet Evrope definisao 19. oktobar kao datum početka primene novog sistema prelaska granice motornim vozilom bez potrebe posedovanja zelenog kartona.

Registarska oznaka je dovoljan dokaz da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće.

Podsećamo, radom Udruženja osiguravača, Srbija je postala član Multilateralnog sporazuma od 2012. godine, čime je građanima vlasnicima ili korisnicima motornih vozila srpskih registracionih oznaka omogućeno da bez ikakve dodatne dokumantacije, troškova ili kontrola, svojim vozilima putuju u najveći deo Sistema zelene karte, koji sada broji tridest četiri zemlje.

Pored BiH, vozači iz Srbije bez zelenog kartona mogu da putuju i u: Austriju, Bugarsku, Belgiju, Češku Republiku, Kipar, Nemačku, Dansku, Španiju, Estoniju, Francusku, Finsku, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, Grčku, Mađarsku, Italiju, Irsku, Luksemburg, Litvaniju, Letoniju, Maltu, Holandiju, Portugaliju, Poljsku, Rumuniju, Švedsku, Slovačku, Sloveniju, Hrvatsku, Švajcarsku, Lihtenštajn, Andoru, Norvešku i Island.

Od susednih zemalja, zeleni karton je i dalje potreban za putovanje automobilom u Severnu Makedoniju.

Zeleni karton, kao potvrda o osiguranju od autoodgovornosti, obavezan je dokument za vozila kojima se ulazi na teritoriju neke od sledećih zemalja:

  • Severna Makedonija, Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Albanija, Tunis, Maroko.

Zeleni karton takođe nije potreban vozačima iz Srbije prilikom ulaska u Crnu Goru, koja sa Srbijom ima potpisan poseban bilateralni sporazum.

Za vozila iz Republike Srbije od 2012. godine, prilikom ulaska na teritoriju neke od zemalja potpisnica Multilateralnog sporazuma, kao dokaz o postojanju osiguranja od autoodgovornosti dovoljna je registarska oznaka, odnosno registraciona nalepnica koja se dobija prilikom registracije vozila.

Zemlje potpisnice Sporazuma (MA) su: Austrija, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Kipar, Nemačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (Kanalska ostrva i ostrvo Man), Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska (Lihtenštajn), Andora, Norveška i Island

Šta je neophodno za dobijanje zelene karte?

  • polisa osiguranja od autoodgovornosti
  • saobraćajna dozvola

Do kada važi i ko izdaje zeleni karton?

Zelena karta važi do isteka trajanja polise obaveznog osiguranja od autoodgovornosti. Zeleni karton izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno osiguranje od autoodgovornosti.

Zeleni karton | Koja je cena i od čega zavisi?

Cena zelenog kartona zavisi od toga čiju polisu autoodgovornosti posedujete.

Osiguranje od autoodgovornosti predstavlja vrstu obaveznog osiguranja kojom se vlasnik, ovlašćeni korisnik, suvlasnik i drugi imalac motornog vozila osigurava od odgovornosti za štetu koju, upotrebom motornog vozila, pričini trećim licima.

Tehnički pregled vozila - Atrium Cars

Stojimo Vam na raspolaganju za sve dodatne informacije vezane za izdavanje zelenog kartona

Kontakt podaci - Tehnički pregled